Χειμερινό Πρόγραμμα Μαθημάτων 2020 - 21


IndexΤο μπριτζ είναι μετεξέλιξη του Whist και ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδιών που βασίζονται σε μπάζες (λεβέ). Μία παραλλαγή του Whist ήταν το Biritch που παιζόταν από τη Ρωσική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο προήλθε και το όνομα του παιχνιδιού.
Το μπριτζ είναι ένα παιχνίδι τακτικής. Ο παράγοντας τύχη, ο οποίος υπεισέρχεται μόνο στον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα χαρτιά, στην ουσία εξαλείφεται καθώς τα αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά άλλων ζευγαριών που έπαιξαν ακριβώς με τα ίδια φύλλα. Έτσι τελικά κάθε ζεύγος παικτών κατατάσσεται με βάση την συνολική επίδοσή του συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα, και αυτό που κρίνει το αποτέλεσμα είναι η τεχνική δεινότητα των παικτών στα δύο στάδια του παιχνιδιού, δηλαδή στην αγορά και στην συνέχεια στο ίδιο το παιχνίδι.
Έχει αναγνωριστεί ως άθλημα και η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (Ε.Ο.Μ) υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πολλά Πανελλήνια Πρωταθλήματα και οι ελληνικές εθνικές ομάδες συμμετέχουν στις σημαντικότερες διεθνείς συναντήσεις. Όπως και στις περισσότερες χώρες, με ανεπτυγμένη αθλητική υποδομή, έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται και στη χώρα μας, παιδικά τμήματα καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η φύση του παιχνιδιού, εξασκεί και ενισχύει τις μαθησιακές ικανότητες και σε άλλα πεδία. Επίσης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα πνευματικά παιχνίδια, συμβάλλουν στη γενικότερη υγεία του εγκεφάλου και αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης αρκετών σχετικών παθήσεων, όπως το αλζχάιμερ, συχνά προτείνεται από ειδικούς, ως μέθοδος αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων.
Πρόκειται για το πιο δημοφιλές παιχνίδι-άθλημα παγκοσμίως καθώς είναι κοινωνικό και πολύ διασκεδαστικό. Ενισχύει την κοινωνικότητα, τη συγκέντρωση, την κρίση, τη μνήμη,την άμιλλα, την ανταγωνιστικότητα. Αποτελεί την πιο απλή και ανέξοδη διασκέδαση. Δημιουργεί νέες παρέες και αλλάζει την καθημερινότητα των ατόμων που ασχολούνται με αυτό.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της ΕΟΜ.


Ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Κηφισιάς (ΟΑΜΚΗ) είναι από τα παλαιότερα κλαμπ στην Αθήνα. Βρίσκεται στο Μαρούσι (Λ. Κηφισίας 70). Καθημερινά διοργανώνει μαθήματα, τουρνουά και εκδηλώσεις ενώ κατά καιρούς φιλοξενεί Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Έχει εκατοντάδες ενεργά μέλη και από τις πιο πλήρεις και φιλόξενες εγκαταστάσεις στον χώρο του μπριτζ. Το καλοκαίρι οι ημερίδες πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους όπου οι παίκτες συνδυάζουν την έξοδο με το παιχνίδι. Κάθε χρόνο ο όμιλος διοργανώνει μεγάλα φεστιβάλ και εκδρομικά τουρνουά στις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Το φεστιβάλ της Ανθοκομικής, το οποίο προσελκύει πολλές εκατοντάδες παικτών και προσφέρει πλούσια έπαθλα, είναι μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες εκδηλώσεις του αγωνιστικού μπριτζ στην Ελλάδα. Εξάλλου, το πρώτο ημερολογιακά μεγάλο τουρνουά του έτους, είναι ο Μαραθώνιος, ο οποίος πραγματοποιείται συνήθως την πρώτη Κυριακή κάθε χρόνου και πλέον θεωρείται θεσμός. Τακτικά, διοργανώνονται επίσης τουρνουά και γκραν πρι, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από αυτή τη σελίδα. Τέλος, καθημερινά εκτός Σαββάτου, πραγματοποιούνται στους χώρους του ομίλου αγωνιστικές ημερίδες ζευγών και ομάδων, με την παρουσία έμπειρων διαιτητών και βοηθών. Στη σχετική ενότητα θα βρείτε πληροφορίες για το παικτικό πρόγραμμα του ομίλου.


Κάθε χρόνο η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) ξεκινάει δύο κύκλους μαθημάτων. Ο πρώτος αρχίζει τον Οκτώβριο και ο δεύτερος τον Ιανουάριο, με ταχύρυθμα τμήματα. Οι μαθητές σε κάθε κύκλο ολοκληρώνουν 3 βιβλία και στη συνέχεια μπορούν να παίξουν εναντίον προχωρημένων παικτών. Η διάρκεια κάθε κύκλου είναι περίπου 9-10 εβδομάδες (και 6-7 αντίστοιχα για τα ταχύρυθμα) ενώ το κάθε μάθημα έχει διάρκεια 2-2,5 ωρών και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα. Τη νέα περίοδο, η οποία ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2019, στον ΟΑΜΚΗ θα διδάσκουν 4 πτυχιούχοι δάσκαλοι. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο σχετικό πεδίο.


Τηλέφωνα Επικοινωνίας:    2108079917      6987444414


Διεύθυνση:     Λεωφόρος Κηφισίας 70 (1ος όροφος), Μαρούσι

 Η σελίδα του ομίλου στο facebook